• Berichtcategorie:Milieu tips
Afbreekbare plastic zakken zijn goed bruikbaar

Afbreekbare plastic zakken uit de supermarkt voor groente en fruit bestaan vaak voor 90% uit rietsuiker. Rietsuiker is een natuurlijke grondstof, makkelijk afbreekbaar en niet slecht voor het milieu. Bovendien zijn de zakjes uitstekend geschikt voor hergebruik.
Wij hergebruiken de zakken voor in ons bakje voor klein plastic afval, als het zakje vol is, gaat deze in de grote container voor plastic. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu.

Ja maar ….. het zakje bestaat toch nog voor 10% uit plastic. Snappen we wel, maar de biologisch afbreekbare plastic zakken zijn een goed alternatief en op deze manier worden de zakjes ook nog eens hergebruikt voor ze worden opgebruikt.
Doe het voor jezelf!

Wondermateriaal
Plastic is eigenlijk een wondermateriaal: het is licht, sterk, gaat heel lang mee, breekt niet gemakkelijk, houdt voedsel langer houdbaar en kan allerlei eigenschappen hebben (denk aan kleur of buigzaamheid). Tegelijk vormen sommige voordelen van plastic ook een nadeel. Neem het feit dat plastic zo lang meegaat: als het in het milieu terechtkomt, blijft het daar dus heel lang liggen, met allerlei schadelijke gevolgen voor ecosystemen en dieren. En het feit dat plastics zo verschillend zijn, maakt het lastig om ze te sorteren en recyclen. Tot zover Natuur&Milieu.

Opmerking: We wachten op een goed advies over duurzaam afbreekbaar plastic. Gooien we het in de gft-bak, plastic-bak of de bak voor restafval? Tot hier duidelijkheid over is, gaan de zakjes bij ons bij het plastic afval.

Biologisch afbreekbaar plastic vergaat minder snel dan wordt aangenomen. Zorg er dus voor, dat het niet in de natuur komt!

De zin en onzin van duurzaam plastic