• Berichtcategorie:Milieu tips
Energie en water besparen met koken

Ja, ik kook graag op gas!

Ik houd van lekker eten, ik kook graag, koken is mijn hobby. Bij deze besparen met koken tip geef ik je een heerlijk en gezond recept van zalm met gebakken aardappeltjes en roergebakken groente. We eten dit (al jaren) elke maandag, we zijn dol op zalm en het is ook nog eens vette vis. De vetzuren in zalm beschermen je tegen hart- en vaatziekten.

Tijdens het koken is het op veel manieren mogelijk om energie te besparen. Zo kun je het water voor het koken van rijst, aardappels of groente eerst verwarmen in de waterkoker. Het water kookt sneller en je gebruikt minder gas.
Tijdens het koken kun je al snel een lagere stand kiezen als het water aan de kook is en als bv. de rijst bijna gaar is, kun je het gas uitdraaien en de rijst in het hete kookwater verder garen.
Het kookwater dat je afgiet gebruik je voor het smeuïg maken van aardappelpuree of stampot en voor het verdunnen van sausjes of mixen.
Bij het gebruik van de oven voor bakken, braden of het maken van een ovenschotel kun je de oven een paar minuten voor het einde van de gekozen tijd uitschakelen en het gerecht laten nagaren.

We moeten met z’n allen meer water besparen!

Gerecht voor twee personen

Zalmmoot met gebakken aardappelblokjes en roergebakken groente.
Benodigdheden:
2 zalmmoten van 150 gram (voorkeur met huid)
4 – 5 vastkokende aardappels in blokjes
1 rode paprika in stukjes
1 middelgrote ui gesnipperd
½ courgette in blokjes
2 stengels bleekselderij in plakjes
olijfolie
peper en zout
paprikapoeder (of cajunkruiden)
gedroogde Italiaanse kruiden

Bereiding (maak gebruik van de besparen met koken tips!):
Dep de zalmmoten goed droog en bestrooi ze met wat zout en peper. Bak de moten op de huid in roomboter of olijfolie op (middel) hoog vuur in de koekenpan. Als de garing ruim halverwege is – de zalm kleurt dan lichter – keer je de zalmmoten om en bak je deze even kort op laag vuur. Draai het vuur uit en laat de zalm rustig nagaren.

Kook de aardappelblokjes niet te gaar en laat ze uitdampen. Doe daarna olijfolie in de koekenpan en bestrooi de blokjes met paprikapoeder en een beetje zout. Bak ze lichtbruin. Schep de aardappelblokjes uit de koekenpan en houd ze warm.

Bak in dezelfde koekenpan in olijfolie eerst de bleekselderij en voeg daarna de paprika, ui en courgette toe. Als de groentes beetgaar zijn, bestrooi je ze met een snufje zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak. Voeg de gebakken aardappelblokjes toe en warm het geheel goed door.

Eet smakelijk!