• Berichtcategorie:Milieu tips
Doe mee, verlos de zee!
Naar het strand bij Callantsoog

Sigarettenfilters

Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco en China Tobacco domineren wereldwijd de verkoop van (filter) sigaretten. Samen hebben ze zo’n 80% van de markt in handen. In Nederland produceren we geen sigaretten, maar we verkopen ze wel.

Sigarettenfilters zijn schadelijk voor het milieu en dragen bij aan de plasticsoep. Filters bestaan voor 95 procent uit celluloseacetaat (plastic) en bevatten schadelijke stoffen. Daarnaast worden filters aangezien voor voedsel en zijn daardoor schadelijk voor zeezoogdieren, vogels en vissen.

Volgens National Geographic worden er jaarlijks over de hele wereld 4,5 biljoen peuken weggegooid, daarmee zijn deze de grootste plasticvervuiler. Ook staan sigarettenfilters wereldwijd in de top 3 van het meest gevonden afval op toeristische stranden. Doe mee verlos de zee!

Filtersigarettenpeuken zorgen voor veel vervuiling. Elk jaar belandt 10 miljoen kilo peuken op straat, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Daarvan wordt 80 procent opgeruimd. Twintig procent blijft dus rondslingeren en het duurt tussen de twee en de twaalf jaar tot zo’n peuk helemaal vergaat. In al die weggeworpen filterpeuken zit plastic en cellulosevezels en dat is slecht voor de natuur. Daarnaast zijn peuken heel klein en lastig op te rapen.

Filtersigarettenpeuken op het strand

De zee is geen vuilnisvat

Rondslingerende peuken zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar doden ook de vispopulatie. Veel filters belanden in rivieren en oceanen. De gifstoffen in met name gebruikte filters, komen zo in het water terecht. Vochtige filters vallen uiteen in kleine, niet afbreekbare delen. Filters komen terecht in de kieuwen van vissen, waardoor ze stikken.

Eén sigarettenfilter heeft 2 tot 12 jaar nodig om in de natuur af te breken. Door weersomstandigheden worden de plastic deeltjes verder afgebroken tot microplastic en wanneer deze kleine plastic deeltjes in het water terechtkomen, blijven ze nog jaren schadelijk voor mens en dier. Eén sigarettenpeuk kan tot 8 liter water vervuilen.

Laat nooit je rotzooi achter, afval is je eigen verantwoordelijkheid!

Verboden te openen!

Rokers

Uit meerdere onderzoeken blijkt, dat rokers gemakzucht als voornaamste reden aangeven voor het achterlaten van peuken, naast onverschilligheid of gebrek aan asbakken nabij.

In Nederland is het volgens de Wet milieubeheer verboden om zwerfafval achter te laten, er kan een boete voor worden gegeven. Het blijkt echter, dat deze boetes bijna niet worden uitgeschreven.

Doe mee, verlos de zee! Gooi geen (filter) peuken in de natuur of op straat!