• Berichtcategorie:Milieu tips
En dat is vissen - mijn vismaatjes
mijn vismaatjes

Een echte mooi weer visser

“Maar er is een ding wat ik nooit zou willen missen. En dat is vissen”. Zongen Leen Jongewaard en Piet Römer in 1969 in de televisieserie Het Schaep met de Vijf Pooten. Zelf ben ik een echte mooi weer visser, die erop uittrekt als aan alle vooraf gestelde eisen wordt voldaan. Het liefst in de namiddag en dan tot het begint te schemeren en de zon achter de horizon verdwijnt. Het is genieten van de rust aan het water, van de hongerig starende reiger aan de overkant, de altijd druk roepende waterhoentjes, de langdurig duikende futen en de invallende avond. Vissen doe ik graag alleen of met mijn zoon en beide broers.

En ja natuurlijk is er ook ergernis! Je gaat naar een mooie visstek aan een prachtig water. Je stapt uit en het is me daar een zooitje aan de waterkant, achteloos achtergelaten troep door (collega) vissers of andere waterrecreanten. Omdat onze hobby afhankelijk is van de natuur, neem ik al een paar jaar een plasticzak mee in mijn tas en begin met het opruimen van de rotzooi van een ander, zodat ik kan vissen en genieten op een schone stek. Hoeveel moeite is het om je eigen troep mee te nemen!

Lees ook milieu tip: zwerfvuil opruimwandeling langs de Schipbeek

Is deze visstek wel schoon? - En dat is vissen
Is deze visstek wel schoon?

“Vang 5” voor een schone stek

Sportvisserij Nederland gaat zwerfafval landelijk te lijf. In het Visblad van mei 2021 wordt aandacht besteed aan het schoonhouden van de waterkant. ”Vang 5” is de titel van de nieuwe campagne om je stek op te ruimen en schoon te houden. Lokale hengelsportverenigingen houden verspreid door het land al jaren opruimacties. Andermans troep opruimen is niet leuk, maar vogels of andere dieren die verstrikt raken in een vislijn ook niet. Troep trekt rotzooi aan. Gooi afval altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis.

Verstrekte vispassen in 2019 547.000 en in 2020 644.000. Een stijging van 100.000 sportvissers die zeker te maken heeft met het coronavirus. We zoeken vaker rust en ontspanning aan de waterkant. Sportvisserij Nederland is achter de KNVB nu de tweede grootste sportbond van Nederland.

“Vang 5”: elke keer dat je gaat vissen, ruim je rond jouw stek minimaal 5 stuks afval of 5 minuten lang op

In het Visblad wordt maandelijks een column geschreven door Jochem Myjer – grapjas en visfanaat. Hij eindigt deze maand zijn column met:
“Op een visdag bereid ik me heel gedegen voor. Mijn tas is tot op de millimeter netjes ingepakt. Na afloop is die tas één grote chaos, want vissen is oorlog en ik stop er meestal ook nog allemaal plastic rotzooi in dat ik tegenkom aan de waterkant. Kleine moeite, maar groots voor het milieu!” En dat is vissen.

Voor alle sportvisser die zorgen voor een schone stek:
“Goeiemorgen nieuwe morgen
Dag nieuwe dag
Hoe gaat het met je vandaag?
Ik heb er zin in
Ik ga er tegen aan!”

Jan Veenvliet