• Berichtcategorie:Milieu tips
Klaar-voor-nieuwe-warmte-NatuurMilieu

We hebben ons aangemeld (deel 1)

Klaar voor nieuwe warmte, een milieu tip in drie delen. Begin januari hebben we ons aangemeld voor de 50-gradentest van Natuur&Milieu. Met de 50-gradentest checken we of onze woning klaar is voor lage temperatuurverwarming. Ruim een miljoen woningen in Nederland zijn al geschikt voor lage temperatuurverwarming. Die van ons ook? Dat hangt af van hoe goed deze is geïsoleerd en of de radiatoren voldoende warmte afgeven.

Als het voor een langere periode koud buiten is (en dat is het inmiddels!), ontvangen we een mail. Dat is het officiële startsein om echt met de test te beginnen. Na ongeveer twee weken ontvangen we weer een mail met een vragenlijst van Milieu Centraal. Daarna krijgen we persoonlijk advies welke vervolgstappen we kunnen nemen om ons huis klaar te maken voor nieuwe warmte. We hebben het startsein 5 februari ontvangen en zijn 6 februari begonnen met het bijhouden van onze gegevens.

Woningen van vóór 1992 (het bouwjaar van onze woning is 1987) waar twee of meer isolatiemaatregelen zijn toegepast, zijn waarschijnlijk klaar voor een hybride warmtepomp. Met de 50-gradentest komen we erachter of onze woning klaar is voor nieuwe warmte.

Let op: het is belangrijk dat je alleen de temperatuur van het water dat naar je radiator loopt lager instelt. Om Legionella te voorkomen laat je het tapwater op de standaardtemperatuur van 60 graden staan.

Is jouw huis klaar voor nieuwe warmte? Doe de 50-gradentest

In deel 2 “de metingen” zie je een tabel met de resultaten van onze 50-gradentest.