• Berichtcategorie:Milieu tips
Nieuwe warmte hoe nu verder?

Vragenlijst en vervolgstappen (deel 3)

We hebben de vragenlijst van Milieu Centraal ingevuld. Aan de hand van de antwoorden krijgen we een persoonlijk advies voor de volgende stap naar een duurzame woning. Twee dagen later ontvangen we het advies op maat. Nieuwe warmte hoe nu verder?

“Je huis is bijna geschikt voor lage temperatuurverwarming: verbeter eerst de isolatie:
De isolatie is matig, maar je krijgt het bij 50 graden wel comfortabel warm. Je afgiftesysteem is geschikt, alleen is je huis nog niet geschikt voor lage temperatuurverwarming, want je moet je isolatie nog verbeteren. Je kunt wel nu al een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel gebruiken om direct te besparen op aardgas. Benut de komende jaren om je isolatie te verbeteren.

Op de volgende onderdelen kun je de isolatie nog verbeteren:

  • Dakisolatie verbeteren naar goed (13 cm of meer)
  • Vloerisolatie verbeteren naar goed (13 cm of meer)
  • Isolatie buitenmuur verbeteren naar goed (13 cm of meer)
  • Het glas in woonkamer en andere verwarmde ruimtes vervangen door HR++ glas of triple glas.

Nachtverlaging
Het wordt ’s morgens te langzaam warm in je woonkamer. Dat komt waarschijnlijk doordat je thermostaat te laat aanslaat. Stel de tijd dat de verwarming start met verwarmen vroeger in. Een moderne klokthermostaat met eindtijd/comforttijd of slimme thermostaat zou dit vanzelf moeten oplossen.”

Natuur & Milieu zet alle isolatiemaatregelen overzichtelijk voor je op een rijtje.

grote zonnevelden in Haaksbergen

Nieuwe warmte hoe nu verder?

Natuurlijk, isoleren is altijd goed. Maar dit is niet de isolatie verbeteren, dit is ons huis compleet (opnieuw) isoleren. Ik maak een snelle schatting en kom op een bedrag van tussen de € 20.000,00 en € 25.000,00 excl. subsidies. Als we het daar al mee redden.

Met een tussenstap naar een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel kunnen we direct besparen op aardgas. Met de aanschaf van zonnepanelen kunnen we besparen op het stroomgebruik van de hybride warmtepomp. Onze cv-ketel is 15 jaar oud en moet worden vervangen.

Voor zover ik het nu kan overzien, zet de Gemeente Haaksbergen bij de energietransitie vooralsnog in op een regionaal warmtenet in combinatie met grote zonnevelden.

We gaan in ieder geval dit jaar onze cv-ketel vervangen. En verder ….. daar moeten we nog eens heel goed over nadenken, we zijn niet de jongste meer!

Lees ook milieu tip: Niet klaar voor nieuwe warmte