• Berichtcategorie:Milieu tips
Theezakjes en koffiepads

Theezakjes en koffiepads bij restafval

Theezakjes en koffiepads horen volgens de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal niet bij het GFT maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt, dit om ze te kunnen sealen. Er komen hele kleine deeltjes micro- en nanoplastics in de thee en koffie die je drinkt. Vooral de piramidevormige theezakjes van kunststof bevatten veel microplastics die bij gebruik vrijkomen.

Ekoplaza
Plasticvrije biologisch afbreekbare theezakjes zijn er o.a. van de merken:
Clipper – Pukka – Yogi – TEAmwork thee, Piramide en steeds meer. Opvallend goedkoop is het huismerk van Ekoplaza

We vonden op de website van Ekoplaza heel veel thee en de volgende tekst over het eigen huismerk: De ‘teatags’ bevatten geen nietje en de zakjes zijn gemaakt van manillahennep en cellulose. Dat maakt ze composteerbaar waardoor de theezakjes inclusief teatag bij het GFT-afval kunnen!

Meest milieuvriendelijk
Indien je niet kiest voor het gemak, is losse thee de meest milieuvriendelijke oplossing. Je hebt geen zakje, geen touwtje, geen kaartje en geen envelopje nodig. De theeblaadjes kunnen gewoon bij het GFT-afval.

Over koffiepads is (nog) weinig informatie beschikbaar. Kies je voor zeker, gebruik dan geen pads maar zet een lekkere kop koffie gewoon met je filterapparaat. De filter en de overgebleven koffie kunnen bij het GFT-afval.

Lees ook milieu tip: afbreekbare plastic zakken