• Berichtcategorie:Milieu tips
Water besparen met een perfecte regenton

We besloten, we gaan water besparen met een regenton.

Voordat er drinkwater uit de kraan komt, is het als zoet regenwater uit de lucht komen vallen. Ieder jaar valt er gemiddeld zo’n 80 centimeter regen in Nederland. En elk jaar wordt dat een beetje meer. Dat blijkt uit metingen van het KNMI, die al sinds 1910 worden gedaan. Het is natuurlijk zonde om niets met dat regenwater te doen

Juli 2019 hebben we twee complete regentonnen gekocht met een inhoud van 225 liter en 100 liter, kosten samen ongeveer € 175,00. Je vind ze in alle soorten, maten en prijzen. Ze zijn met een vulautomaat eenvoudig zelf aan te sluiten op je regenpijp. Via een kraantje kun je het gratis water aftappen en in je tuin gebruiken. Een regenton bespaart jaarlijks honderden liters kostbaar kraanwater. In ons land haalt 1 op de 6 tuinbezitters zijn water voor de tuin al uit een regenton.

In de lente en de zomer gebruiken we het regenwater voor het vullen van de gieter om de plantjes in de bakken water te geven en laten we de regentonnen op het gras leeglopen. Dat scheelt weer een sproeibeurt, die ieder kwartier gemiddeld 100 liter water kost.

In de herfst en de winter laten we de tonnen op verschillende plaatsen in de tuin leeglopen. De kraantjes (met slang) staan dan altijd open. Op deze manier zorgen we ervoor dat duizenden liters van het toch al schone regenwater niet in het riool komt, om vervolgens in de waterzuivering gezuiverd te worden.

Regenwater is gratis! Water besparen met een regenton is dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.

Lees ook milieutip: Meer water besparen

Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel!