• Berichtcategorie:Milieu tips

Grootste wereldwijde opruimactie

Op zaterdag 19 september a.s. is het weer zover: World Cleanup Day 2020. Tijdens deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar geven we samen in ruim 180 landen de aarde een grote schoonmaakbeurt. Het initiatief tot Cleanup Day is afkomstig uit Estland: op 3 mei 2008 werd daar voor het eerst een grootscheepse opruimactie georganiseerd.

Op de World Cleanup Day in 2019 werd door 2.000 vrijwilligers in Nederland het geraapte afval geregistreerd. Zij hebben samen 78.000 stukken afval opgeruimd. Meer dan een verdubbeling van in het jaar daarvoor, er werden toen 35.000 stukken zwerfvuil opgehaald. Er namen naar schatting 16.000 vrijwilligers deel aan de actie. Dus in werkelijkheid is er veel meer troep opgeruimd! Lukt het op World Cleanup Day 2020 wederom het aantal geregistreerde stukken te verdubbelen?

World Cleanup day - Samen maken we het verschil!

180 landen – 20 miljoen mensen - 1 missie

Erger je je ook zo aan al die troep, die een ander achter laat. Doe dan mee! Help mee om de troep op te ruimen. Doe het samen: met je klas of met je school, met je wandelclub, je vrienden, je collega’s of je gezin. Alleen al in Nederland belandt jaarlijks naar schatting maar liefst 50 miljoen kilo rommel op straat of in de natuur.

Wist je dat de sigarettenpeuk koploper in de top vijf van zwerfvuil is? Sigarettenfilters zijn gemaakt van plastic! Nummer twee is het blikje, op de voet gevolgd door nummer drie verpakkingen. Op de vierde plaats staan flesjes en bekers staan op vijf.

Vanwege het coronavirus mag je op World Cleanup Day 2020 niet in grote groepen opruimen. Maar dat maakt niet uit! Want als we allemaal een klein stukje van de stoep, het park of het strand opruimen, dan kunnen we samen heel veel zwerfafval verwijderen. Welk plekje ga jij ruimen op zaterdag 19 september?

Help mee om de troep op te ruimen

Hoe zinvol is deze dag?

Binnenkort is het dan weer World Cleanup Day, de dag waarop we massaal naar buiten gaan om gewapend met grijpstok, handschoenen en een vuilniszak het zwerfafval aan te pakken. Maar heeft dat nou wel zin? Natuurlijk lossen we het wereldwijde afvalprobleem niet op, maar elk stukje zwerfvuil dat niet in de natuur achterblijft, is pure winst.

Ook is het goed om met z’n allen rommel op te ruimen. Wandelaars die rommel oppikken, voelen zich waarschijnlijk beter dan wandelaars die dat niet doen.
En daar gaan we voor! Wij gaan samen (Sanny en ik) op 19 september “gewapend” op pad en doen hier ons verslag.

Samen maken we het verschil!

Lees ook milieu tip: Nederland wordt HelemaalGroen!