• Berichtcategorie:Milieu tips
World Cleanup Day 2020 onze bijdrage

World Cleanup Day 2020 onze bijdrage

World Cleanup Day onze bijdrage is het zwerfvuil ruimen aan de beide kanten van de Hengelosestraat bij Haaksbergen. We zijn begonnen bij de Eppenzolderveldweg onderaan het viaduct over de N18 en hebben gelopen tot bij de rotonde aan de Metaalstraat en aan de overzijde van de weg weer terug. Ik schat – heen en terug – samen ongeveer 3 km. Onze verzamelde bijdrage bestaat uit veel troep, onze vuilzak te klein en gaandeweg behoorlijk zwaar.

Een mevrouw op de fiets richting Beckum sprak ons aan, ze was mantelzorger en onderweg naar haar werk. Ze fietste hier regelmatig en ergerde zich al lange tijd aan het zwerfvuil. Ze complimenteerde ons met “goed bezig”. Haar handen begonnen te jeuken, als ze de troep langs de weg en langs het fietspad zag. Maar het kwam er nooit van. Ook werden we gemotiveerd door een paar toeterende en duim-opstekende-automobilisten.

Wanneer komt het er wel van? Wanneer is het punt bereikt, dat deze mevrouw zwerfvuil gaat ruimen? Wanneer is dit punt bereikt voor de duim-opstekende-automobilisten? Voor ons is deze grens al lang bereikt. Kijk om je heen naar de rotzooi in de natuur en in de bermen! Lees over de schade die plastic en blik in de natuur aanrichten.

World Cleanup Day onze verzamelde bijdrage
World Cleanup Day onze verzamelde bijdrage

Plastic afval uit Twente afgekeurd

In de Tubantia van 19 september jl. (toevallig World Cleanup Day 2020) is Twente het slechtste jongetje van de klas. Ons plastic afval wordt massaal afgekeurd door de sorteerder, omdat er te vaak stoffen tussen het verpakkingsafval zitten, die daar niet horen. Dat kost geld! De Gemeenten Haaksbergen en Losser zijn in rep en roer, de rekening kan oplopen tot wel 3 ton. Volgens veel (politieke) partijen in o.a. Haaksbergen is de grens bereikt.

Tijdens onze zwerfvuil-opruim-wandeling(en) vinden we blik, plastic, glas en papier in de natuur en langs de weg. Helemaal niet gescheiden, gewoon gedumpt. Dat kost natuur! Wanneer is voor (politieke) partijen deze grens bereikt?

Afvalverwerker Twence roept de Gemeenten op tot het geven van betere voorlichting over het scheiden van verpakkingsafval. Wij roepen de Twentse Gemeenten op tot het geven van voorlichting over afval dumpen langs de weg en  in de natuur en de ernstige gevolgen daarvan.

Voorlichting over afval scheiden en afval dumpen, beiden zijn super belangrijk. De één kost geld, de ander kost natuur!

WORLD CLEANUP DAY

WAT EEN SUCCES! BEDANKT VOOR JOUW INZET!