• Berichtcategorie:Milieu tips
Zwerfafval in bermen
Zwerfafval in bermen nodigt uit tot nog meer zwerfafval!

Zo mooi als het plaatje is ons verhaal niet! Waar vroeger de bermen netjes werden gemaaid, floreren nu de bloemetjes en bijtjes langs de weg. Het is geweldig om te zien hoeveel leven er in zit. Je treft tussen de veertig en zestig soorten aan waaronder: wilde peen, knoopkruid, vogelwikke en sint-janskruid. Ook vind je er veel insecten (prachtig gekleurde vlinders), muizen, vogels en roofvogels.

Helaas! Tussen de prachtig bloeiende bermen langs wegen en snelwegen en op parkeerplaatsen ligt veel zwerfafval. We zagen hier en daar wel eens een blikje of een stukje plastic liggen, maar we hadden geen idee dat zwerfafval zo’n probleem is. Dat viel dus behoorlijk tegen. Zwerfafval nodigt uit tot nog meer zwerfafval! Rotzooi trekt troep aan en bermen die eruit zien als een vuilnisbelt, zijn natuurlijk geen fraai gezicht. Erger nog, voor dieren is die rondzwervende rommel levensgevaarlijk.

Automobilisten en fietsende scholieren
Uit onderzoek gepubliceerd door Stichting Nederland Schoon blijkt dat automobilisten één van de grootste veroorzakers zijn van zwerfafval, maar ook fietsende scholieren kunnen er wat van. Als ze onderweg zijn, hebben ze kennelijk minder last van gewetensbezwaren. Hup, peuken het raampje uit, blikjes de berm in.

Naast lege aanstekers worden er veel drankblikjes, plastic- en glazen flessen gevonden, maar ook dozen, snackverpakkingen, snoeppapiertjes, bonnetjes, sigarettenpeuken en allerlei plastic troep vind je als zwerfafval in bermen.

Vlijmscherp gemaalde stukjes blik
Het is echt verbijsterend wat er allemaal langs de wegen ligt. Door het machinaal maaien wordt dit zwerfvuil vermalen tot kleine en vaak erg scherpe stukjes, die veel meer schade aan milieu, mensen en dieren en planten veroorzaken dan hele flesjes en blikjes. De vlijmscherp gemaalde stukjes blik komen in de magen van dieren – ook van koeien – met alle (dodelijke) gevolgen van dien.

Gooi afval altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis. Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks.

Ja maar ….. Niks geen ge-ja-maar. Doe het voor jezelf!

Lees ook milieu tip: plastic zwerfvuil opruimen